eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam duszoną cukinię faszerowaną. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego z kaszą jaglaną i warzywami.

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

Składniki:

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

cukinie

farsz

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 4 kosteczki czosnkowe
  • 4 kosteczki cebulowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatkowo

  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

przygotowanie składników

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym
Z opłukanej i osuszonej cukinii wydrążyć środki.

Cukinie opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Przekroić cukinie wzdłuż na pół i wydrążyć środki.

przygotowanie składników cd

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym
Przygotować kaszę jaglaną, ser żółty, natkę pietruszki i jajka.

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Jajka wybić do miseczki.

przygotowanie składników cd

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym
Przygotować pozostałe składniki farszu i przyprawy.

Przygotować mięso mielone. Pomidory sparzyć, schłodzić i obrać ze skórki. Z pomidorów usunąć pestki i pokroić w kostkę miąższ. Wydrążone środki cukinii pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić.

Pieczarki pokroić i przesmażyć z połową cebuli na 2 łyżkach oleju. Przygotować przyprawy.

przygotowanie składników cd

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym
Mięso usmażyć razem z cebulą i przyprawami na rozgrzanym oleju.

Na 6 łyżkach oleju obsmażyć mięso. Do mięsa dodać resztę cebuli, przyprawy i razem jeszcze smażyć.

przygotowanie składników cd

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

Do mięsa dodać miąższ cukinii, pomidory, pieczarki i jeszcze chwilę smażyć razem.

przygotowanie cukinii

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

Mięso z warzywami przełożyć do dużej miski i dodać kaszę jaglaną, natkę pietruszki, jajka i wymieszać. Farszem napełnić wydrążone cukinie.

przygotowanie cukinii cd

Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanym

Tartym serem posypać cukinie i ułożyć na patelni z 4 łyżkami oleju i lekko podsmażyć. Cukinie podlać wodą i dusić około 15 minut. Ostrożnie wyjąć cukinie i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia cukinii dodać koncentrat pomidorowy rozkruszone kosteczki czosnkowe, cebulowe i sól pieprz do smaku. Sos zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i chwilę gotować. Cukinie podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!