Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po tym jak ostatnio zrobiłam ryż duszony na bulionie z dodatkiem marchewki ( Marchewkowy ryż na bulionie * ) tak mi posmakował , że będę go robić nie tylko jako dodatek do II Dań , ale i jako składnik innych potraw.

Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)

Składniki:

Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)

 

  • 2 małe cukinie ( podłużne długości ok.40 cm )
  • 10 dag mielonego mięsa ( u mnie karkówka z piersią indyka)
  • 5 dag suchego ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 9 g koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 mały słoiczek)
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)
Cukinie umyć. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 4 kawałki. Wydrążyć pozostawiając wydrążony miąższ ( ja drążę na wylot ). Cebulę bardzo drobno pokroić. Rozgrzać w garnku masło i olej i zeszklić cebulę. Dołożyć utartą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew. Smażyć mieszając kilka minut. Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn. Ostudzić. Wymieszać mielone z ryżem. Doprawić maggi ,solą i pieprzem. Wydrążone kawałki cukinii wypełnić farszem . Ułożyć w średnim garnku wsypując obok wydrążony miąższ z cukinii .Zalać wodą. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie cukinię. Dodać koncentrat .Wymieszać. Zmiksować. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zaciągnąć rozrobioną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować. Wlać śmietankę. Podawać pokrojoną w plastry w sosie - samą , z ziemniakami lub pieczywem. Ja podaję samą jak zresztą większość warzyw faszerowanych mięsem zmieszanym z ryżem bo po co ziemniaki czy pieczywo tam gdzie jest ryż.