Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)
Cukinie umyć. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 4 kawałki. Wydrążyć pozostawiając wydrążony miąższ ( ja drążę na wylot ). Cebulę bardzo drobno pokroić. Rozgrzać w garnku masło i olej i zeszklić cebulę. Dołożyć utartą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew. Smażyć mieszając kilka minut. Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn. Ostudzić. Wymieszać mielone z ryżem. Doprawić maggi ,solą i pieprzem. Wydrążone kawałki cukinii wypełnić farszem . Ułożyć w średnim garnku wsypując obok wydrążony miąższ z cukinii .Zalać wodą. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie cukinię. Dodać koncentrat .Wymieszać. Zmiksować. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zaciągnąć rozrobioną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować. Wlać śmietankę. Podawać pokrojoną w plastry w sosie - samą , z ziemniakami lub pieczywem. Ja podaję samą jak zresztą większość warzyw faszerowanych mięsem zmieszanym z ryżem bo po co ziemniaki czy pieczywo tam gdzie jest ryż.