kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną faszerowaną cukinię. Farsz przygotowałam z mieszanki ryżowej, pieczarek i fasoli konserwowej z dodatkiem serka śmietankowego. Polecam na obiad lub kolację.

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami
Woreczek z mieszanką ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. 

W międzyczasie cukinię myjemy i osuszamy z wody. Kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Fasolę przekładamy na cedzak i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. 

Na rozgrzanym oleju przesmażmy pokrojone warzywa i pieczarki. Do miski wkładamy wszystkie składniki na farsz i mieszamy. Faszerujemy cukinię i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy kolejne 5 minut.
Cukinia faszerowana mieszanką, pieczarkami, fasolą
Ugotowany woreczek z mieszanką odsączamy i studzimy.
Cukinia faszerowana mieszanką, pieczarkami, fasolą
Pokrojone pieczarki, czosnek i cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.
Cukinia faszerowana mieszanką, pieczarkami, fasolą
Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce.
Cukinia faszerowana mieszanką, pieczarkami, fasolą
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążoną cukinię.