karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Cukinia faszerowana ryżem curry

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne i zdrowe danie sezonowe z pysznym ryżem z curry

Cukinia faszerowana ryżem curry

Składniki:

Cukinia faszerowana ryżem curry

 

  • 3 cukinie
  • 2 woreczki ryżu
  • po 10 dag ulubionych wędlin (ja wybrałam drobiową i mortadelę)
  • 3 cebule
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ryżem curry
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i poszatkować. Umyć, pokroić pieczarki i podsmażyć razem z cebulą na odrobinie oliwy. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środki, które dodać do cebuli i pieczarek. Brzegów nie wydrążać. W tym czasie pokroić wędliny (lub jeśli są w kawałku, zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Gdy ryż będzie już miękki, odcedzić go, wsypać curry i wymieszać. Tak przyrządzony ryż połączyć z resztą składników, przyprawić lubczykiem, solą i pieprzem i napełnić wydrążone cukinie. Posypać startym serem żółtym. Zapiekać najlepiej w naczyniu żaroodpornym (choć ja nie posiadam, więc zapiekałam w zwyklej blaszce) ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.