Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim1
Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.
Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn.
2
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.
3
Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.
4
Farszem wypełnimy wydrążone cukinie.
5
Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.