dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1167]

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Żółte cukinie faszerowane mięsem mielonym, kaszą gryczaną i marchewką. Smaczna i lekka kolacja dla każdego.

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą
Cukinie dokładnie myjemy. Wydrążamy pestki. Nacieramy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy z dodatkiem soli. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do mięsa. Obraną marchew ścieramy na tarce. Dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy siekamy. Szklimy na rozgrzanym tłuszczu i studzimy. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, otrębami i przyprawami. Wyrabiamy masę. W wydrążone cukinie nakładamy mięso z kaszą. Układamy w naczyniu wysmarowanym oliwą. Skrapiamy oliwą i zapiekamy ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą
Kaszę gryczaną gotujemy osolonej wodzie.
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą
Wydrążamy miąższ z cukinie i nacieramy przyprawami.
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą
Mięso mieszamy z kaszą, marchwią, cebulą i przyprawami.
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą
W miejsce miąższu wkładamy masę miesną i zapiekamy.