goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Cukinia nadziewana tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie mogąc się doczekać cukini z własnej działki, pobiegłam ją kupić i wymyśliłam coś pysznego, zobaczcie!

Cukinia nadziewana tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziewana tuńczykiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana tuńczykiem
Cukinie myjemy i obieramy ze skórki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek. Miąższ kroimy w kostkę, oliwki w kosteczkę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy do niej cukinię i dusimy 3 minuty. Zalewamy pomidorami z puszki wcześniej pokrojonymi, przyprawiamy,solą, pieprzem, cukrem, oregano i posiekanym czosnkiem. Gotujemy 10 minut. Później dodajemy tuńczyka bez zalewy, posiekane oliwki i ugotowany ryż, wszystko mieszamy. Cukinie posypujemy w środku czerwoną papryką i nakładamy farsz. Posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut w naczyniu z wodą, aby się nie przypaliło i aby cukinia zmiękła.
Cukinia nadziewana tuńczykiem
Cukinię wydrążamy i miąższ kroimy drobno
Cukinia nadziewana tuńczykiem
Do gotujących pomidorów dodajemy tuńczyka i oliwki
Cukinia nadziewana tuńczykiem
Mieszamy wszystko z ryżem i nadzienie gotowe
Cukinia nadziewana tuńczykiem
Cukinki nadziane i gotowe do zapieczenia