Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cukinia nadziewana wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niecodzienne połączenie cukinii z wątróbką

Cukinia nadziewana wątróbką

Składniki:

Cukinia nadziewana wątróbką

 

  • 2 cukinie,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
  • pieprz mielony
  • mąka
  • kilka listków świeżej szałwii (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana wątróbką
Cukinię umyć, pokroić w grube plastry. Dwa jajka ugotować na twardo. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osączyć. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju, Osolić, ostudzić. Posiekać razem z ugotowanymi jajkami. Doprawić szałwią i zmielonym pieprzem. Nadzieniem wypełnić plastry cukinii (przed wypełnieniem usunąć łyżeczką z każdego plastra trochę miąższu). Ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym piekarnikiem. Na każdym plastrze położyć kawałek masła. Wstawić na 15 min. do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Śmietanę roztrzepać z pozostałym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię polać śmietanowym sosem i posypać po wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami szałwii.