Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana wątróbką
Cukinię umyć, pokroić w grube plastry. Dwa jajka ugotować na twardo. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osączyć. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju, Osolić, ostudzić. Posiekać razem z ugotowanymi jajkami. Doprawić szałwią i zmielonym pieprzem. Nadzieniem wypełnić plastry cukinii (przed wypełnieniem usunąć łyżeczką z każdego plastra trochę miąższu). Ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym piekarnikiem. Na każdym plastrze położyć kawałek masła. Wstawić na 15 min. do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Śmietanę roztrzepać z pozostałym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię polać śmietanowym sosem i posypać po wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami szałwii.