Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukinia po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia za każdym razem smakuje inaczej jeśli przygotujemy inny farsz, ja proponuję meksykański

Cukinia po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia po meksykańsku

 

  • 1 duża cukinia lub 2 małe,
  • fasola biała 50g,
  • mięso mielone 250g,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • groszek zielony 75g,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
  • żółty ser 200g,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili 1/3 łyżeczki,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Cukinia po meksykańsku
Białą fasolę moczymy w wodzie około 12 godzin i później gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości ze szczyptą soli. Można również użyć fasoli z puszki. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 



Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy.



2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania wierzchu. Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki. W środek wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem cukinię posypujemy startym serem. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Cukinia po meksykańsku
Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
Cukinia po meksykańsku
Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość.
Cukinia po meksykańsku
. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser.
Cukinia po meksykańsku
Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki.