Sposób przygotowania:
Cukinia w cieście francuskim z szynką
Cukinie umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju, posolić, dodać plastry szynki, obsmażyć, wyjąć. Na
patelnię wrzucić cukinię, dolać łyżkę oleju, smażyć 10 min. Wyjąć, osaczyć. Formę skropić wodą, wyłożyć 3/4 ciasta, reszta ciasta pokroić na paski. Ułożyć 1/2 ilości szynki, cebuli, czosnku, cukinii, posypać połową sera. Wyłożyć pozostałą cukinię, cebulę, czosnek, szynkę, ser. Na wierzchu ułożyć paski ciasta. Zapiekać15-20 min w temp. 180°C.
patelnię wrzucić cukinię, dolać łyżkę oleju, smażyć 10 min. Wyjąć, osaczyć. Formę skropić wodą, wyłożyć 3/4 ciasta, reszta ciasta pokroić na paski. Ułożyć 1/2 ilości szynki, cebuli, czosnku, cukinii, posypać połową sera. Wyłożyć pozostałą cukinię, cebulę, czosnek, szynkę, ser. Na wierzchu ułożyć paski ciasta. Zapiekać15-20 min w temp. 180°C.
eli_555