matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Cukinia w pierzynce

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsza latem kiedy cukinia jest świeżutka.

Cukinia w pierzynce

Składniki:

Cukinia w pierzynce

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w pierzynce
Czosnek przecisnąć przez praskę,wysmarować nim dno naczynia żaroodpornego,na dno wlać łyżkę oliwy. Cukinie pokroić w plastry(ok.1,5cm),włożyć do miski,lekko osolić,wlać pozostałą oliwę i przemieszać.Połowę plastrów cukinii ułożyć w naczyniu,posypać połową sera,nakryć resztą plastrów. Jajka zmiksować z mlekiem,przyprawić solą i pieprzem,zalać nimi cukinię.Posypać pozostałym serem. Naczynie nakryć,piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec cukinie 30 minut pod przykryciem,po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze ok.15 minut,aż "pierzynka"się zrumieni.