Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukinia z duszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Plastry młodej cukinii smażone w panierce z bułki tartej, podane z cebulką duszoną z dodatkiem sosu teriyaki.

Cukinia z duszoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia z duszoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z duszoną cebulką
Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Plastry cukinii maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać sos teriyaki, zioła, trochę soli i przyprawę do mięs, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Cukinię rozłożyć na talerzach. Na cukinii ułożyć duszoną cebulkę. 
Cukinia z duszoną cebulką
Plastry cukinii maczane w jajku i obtaczane w bułce tartej.
Cukinia z duszoną cebulką
Plastry cukinii w panierce smażone na oleju.
Cukinia z duszoną cebulką
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na oleju.
Cukinia z duszoną cebulką
Sos teriyaki woda zioła i przyprawy dodane do cebuli.