halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Cukinia z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z mięsa mielonego można przyrządzić wiele smacznych potraw . Jedną z nich jest cukinia z mięsem.W sezonie warto przyrządzać dania z cukinią.

Cukinia  z mięsem

Składniki:

Cukinia z mięsem

 

  • cielęcina bez kości 20 dag
  • filet z kurczaka 30 dag
  • jajko 1 sztuka
  • tymianek 1 szczypta
  • majeranek 1 szczypta
  • przyprawa do kurczaka 1/3 łyżeczki
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne 1 szczypta
  • cukinia 1 młoda sztuka
  • ser żółty 10 dag
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Cukinia z mięsem
Cukinię umyć, pokroić na 4-5 cm kawałki, do połowy wydrążyć miąższ z cukinii, oprószyć solą oraz pieprzem. Ser żółty pokroić w paseczki.Cielęcinę oraz filet z kurczaka umyć, zmielić z obranym czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodać jajko, łyżkę tartej bułki, tymianek, majeranek, przyprawę do kurczaka. Wyrobić mięso, doprawić do smaku solą, dodać szczyptę pieprzu cayenne. Ponownie wyrobić mięso. Z mięsa uformować kule, włożyć w wydrążone kawałki cukinii. Ułożyć paseczki sera żółtego. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.