kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekaną cukinię. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego, ryżu i świeżego szpinaku. Polecam na obiad.

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem
Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy, wyciągamy że środka miąższ i kroimy na bardzo drobno.

Szpinak kroimy na drobno. Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 10 minut.

Dodajemy ryż i doprawiamy do smaku, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie kroimy żółty ser i blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Do cukinii wkładamy przygotowany farsz i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut i wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pokrojonym serem i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.
Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę, szpinak kroimy na drobno.
Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem
Miąższ z cukini również kroimy w kosteczkę.
Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem
Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

cukinia danie