SUPERPRZEPIS

Cukinianki

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cukinianki Więcej zdjęć (5)

Słodkie bułeczki z cukinią.

Składniki:

Cukinianki

 

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 opakowania galaretki agrestowej
  • 1 cytryna
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki palmy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Cukinianki
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Odmierzyć 1 szklankę miąższu cukinii i przełożyć go do garnka. Dodać łyżkę cukru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Garnek z cukinią zdjąć z ognia. Do cukinii dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, wsypać galaretkę. Mieszać tak długo, aż galaretka się rozpuści. Masę ostudzić, a następnie odcedzić (sok można wypić). Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część spłaszczyć w podłużny placuszek. Na każdym umieścić po trochu cukiniowej masy. Złączyć brzegi, uformować podłużne bułeczki. Kłaść je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
Cukinianki
Gotowa masa z cukinii przecedzana na sitku.
Cukinianki
Drożdże rozpuszczone w mleku z dodatkiem cukru.
Cukinianki
Gładkie ciasto odstawione do wyrośnięcia.
Cukinianki
Podzielone na części wyrośnięte ciasto spłaszczone i ułożona na nim masa z cukinii.