Sposób przygotowania:
Cukinianki
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Odmierzyć 1 szklankę miąższu cukinii i przełożyć go do garnka. Dodać łyżkę cukru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Garnek z cukinią zdjąć z ognia. Do cukinii dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, wsypać galaretkę. Mieszać tak długo, aż galaretka się rozpuści. Masę ostudzić, a następnie odcedzić (sok można wypić). Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część spłaszczyć w podłużny placuszek. Na każdym umieścić po trochu cukiniowej masy. Złączyć brzegi, uformować podłużne bułeczki. Kłaść je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
dża