Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Cukinie w orzechowej kołderce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepsza cukinia młoda.

Cukinie w orzechowej kołderce

Składniki:

Cukinie w orzechowej kołderce

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinie w orzechowej kołderce
Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę (możesz wybrać też puszkę z pomidorami krojonymi). Ułożyć je w natłuszczonej formie żaroodpornej, obficie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cukinie umyć, wraz ze skórką pokroić wzdłuż na grube plastry. Na dużej patelni obsmażyć kolejno plastry cukini – każdy na łyżce oliwy, osączyć bibułą z nadmiaru tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Plastry ułożyć na pomidorach. Natkę wymieszać z orzechami, bułką i startym żółtym serem. Przygotowaną masę rozłożyć na plastrach cukini, zapiekać przez 10 minut w temp. 180 st. C