zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niby zwykła zapiekanka, ale z nutą curry nabiera egzotycznego wymiaru. Chrupiąca rzodkiewka i pestki dyni nadają przyjemnych akcentów.

Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem
Obieramy ziemniaki, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości. Dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku. Ilość mleka powinna być taka aby zakryła lekko ziemniaki. Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były twarde ale i nie miękkie. Cedzakiem wyjmujemy ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy. Mleko zostawiamy- potrzebne będzie na sos. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy maxymalnie 3-5 minut. Odcedzamy kalafior i przekładamy na wcześniej ułożone ziemniaki. Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką - rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml. Mieszając trzepaczką gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje, dodajemy curry. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy masę na warzywa ułożone w formie. Wszystko posypujemy pokrojoną rzodkiewką i pestkami dyni. Na wierzch dajemy ser i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do zrumienienia.
Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem
Wylewamy masę na warzywa ułożone w formie