Sposób przygotowania:
Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem
Obieramy ziemniaki, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości. Dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku. Ilość mleka powinna być taka aby zakryła lekko ziemniaki. Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były twarde ale i nie miękkie. Cedzakiem wyjmujemy ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy. Mleko zostawiamy- potrzebne będzie na sos. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy maxymalnie 3-5 minut. Odcedzamy kalafior i przekładamy na wcześniej ułożone ziemniaki. Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką - rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml. Mieszając trzepaczką gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje, dodajemy curry. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy masę na warzywa ułożone w formie. Wszystko posypujemy pokrojoną rzodkiewką i pestkami dyni. Na wierzch dajemy ser i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do zrumienienia.