Sposób przygotowania:
Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
Kurczaka płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy go do miski. Następnie dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy mięso na noc do lodówki. Dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka na rumiano. Wykładamy mięso na talerz, dolewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją mleczkiem kokosowym i gotujemy około 15 minut aż będzie miękka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. 5 minut przed końcem dodajemy suszoną żurawinę. Gdy dynia zmięknie dodajemy kurczaka i podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, Podajemy z ryżem. Smacznego :)