VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Cygańska karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W kuchni odnalazłam się stosunkowo niedawno- gdy jestem na swoim ,,garnuszku”. Gotowania oraz pieczenie bardzo mnie relaksują. Przygotowuje raczej proste dania i za każdym razem staram się by były pyszne.

Cygańska karkówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cygańska karkówka

 

  • ok. 0,7 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • ok. 200 g pieczarek
  • 400 g pomidorów w zalewie z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu

 

  • Przyprawy:

 

  • przyprawa do karkówki
  • przyprawa do mięs
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Cygańska karkówka
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy plaster karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w pół plastry a paprykę w kostkę. Pomidory wkładamy do miski, gnieciemy widelcem lub blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka, czosnek, cukier, liść laurowy). Karkówkę układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą, papryką oraz pieczarkami. Wszystko zalewamy przygotowaną wcześniej pomidorową zalewą. Pieczemy pod przykryciem około 1 godziny 50 minut w 160*C.
Cygańska karkówka
Etap 1 Karkówkę zalewamy przygotowana zalewą pomidorową