Sposób przygotowania:
Cykoria zapiekana z szynką
Cykorie umyć i dokładnie oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i obgotować. 3/4 pokrojonego w kostkę boczku rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, Obgotowaną cykorię owinąć plasterkami szynki i ułożyć na boczku. 1,5 szklanki mleka zagotować, mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem, połączyć z gorącym mlekiem i mieszać zagotować Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkiem, przyprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Sosem zalać cykorię w naczyniu, posypać resztą pokrojonego boczku i utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp 190 stopni. Podawać na gorąco, posypać natkę pietruszki.