Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cykoria zapiekana z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cykoria jest mało popularna ale warto ją przyrządzić

Cykoria zapiekana z szynką

Składniki:

Cykoria zapiekana z szynką

 

  • 1 kg cykorii,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki startego zółtego sera,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 25 dag szynki gotowanej,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cykoria zapiekana z szynką
Cykorie umyć i dokładnie oczyścić, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i obgotować. 3/4 pokrojonego w kostkę boczku rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, Obgotowaną cykorię owinąć plasterkami szynki i ułożyć na boczku. 1,5 szklanki mleka zagotować, mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem, połączyć z gorącym mlekiem i mieszać zagotować Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkiem, przyprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Sosem zalać cykorię w naczyniu, posypać resztą pokrojonego boczku i utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp 190 stopni. Podawać na gorąco, posypać natkę pietruszki.