jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cynamonowe bombki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasteczkami można w piękny sposób przyozdobić choinkę lub świąteczny stroik. Pięknie pachną i pysznie smakują.

Cynamonowe bombki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe bombki

 

  • Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Czerwony lukier kupny lub własnej roboty

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe bombki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, masło i miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (dowolnej wielkości). U mnie średnica nieco większa niż szklanki. W każdym kole dodatkowo robimy mały otwór, który będzie służył do przewleczenia wstążki. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy, a następnie dowolnie dekorujemy lukrem. Lukier otrzymałam ucierając białko. Do białka dodałam około 5 łyżek cukru pudru, ale wszystko zależy od wielkości białka. Na koniec dodałam szczyptę czerwonego barwnika. Lukier przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy bombki:). Gdy zastygnie przewlekamy każdą bombkę kokardką.
Cynamonowe bombki
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę.
Cynamonowe bombki
zagniatamy ciasto. A następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm
Cynamonowe bombki
Z ciasta wykrawamy koła. W środku każdego robimy także otwór. Pieczemy.
Cynamonowe bombki
Przygotowujemy lukier i zdobimy przestudzone ciasteczka.

Tagi:

jajko jajka