Sposób przygotowania:
Cynamonowo- jabłkowa szarlotka domowa
Z margaryny, mąki, cukru, żółtek jaj i śmietany zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do garnka i dusimy. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy rodzynki, które możemy dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Następnie dodajemy zmielony mak, kaszę manną, żurawinę, cynamon i cukier do smaku. Po kilku minutach duszenia jabłek, gdy już zgęstnieją odstawiamy je do przestygnięcia. W tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nakłuwamy ciasto i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie na zapieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, na wierzchu dekorujemy ciastem. Możemy układać paski, możemy przykryć całość ciastem. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po pewnym czasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.