SUPERPRZEPIS

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie.

Składniki:

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30x50. Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części. Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Usmażone śliwki zmiksować blenderem. Dodac cukier i cynamon.
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Na rozwałkowanym prostokącie posmarować śliwki i posypać orzechami.
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Najlepiej za pomocą nitki pociąć ciasto na ślimaczki.
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Układać ciasto zakładając jedno o drugie.