A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Cytrynowe filety z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie nadaje się na niedzielny obiad lub na kolacje na specjalną okazję. Smakiem zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Cytrynowe filety z miodem

Składniki:

Cytrynowe filety z miodem

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe filety z miodem
Cytryny i limonki myjemy i parzymy. Osuszamy i ścieramy z nich skórkę do dwóch osobnych naczyń. Z limonek wyciskamy sok i mieszamy go z miodem. Skórkę otartą z cytryny mieszamy z solą. Filety posypujemy solą i pieprzem, mielonym zielem angielskim i obsmażamy na rumiano. Dodajemy ząbki czosnku i smażymy razem ok. 2 minuty. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, smarujemy miodem i obkładamy plasterkami cytryny. Zapiekamy ok. 25 min w 175 stopniach.