SUPERPRZEPIS

Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką Więcej zdjęć (5)

Kiedy zobaczyłam te babeczki na "Moich wypiekach" wiedziałam, że muszę je zrobić :) Są przepyszne :)

Składniki:

Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką

 

  • BABECZKI:
  • masło 160g,
  • cukier 120g,
  • mąka 165g,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1,5 łyżki maku,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • KREM:
  • czerwone porzeczki 250g,
  • żelatyna 1,5 łyżeczki,
  • woda 3 łyżki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • mascarpone 375g,
  • kilka jagód do dekoracji,
  • garść porzeczek do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką
Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę. Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego ;)
Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką
Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści.
Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką
Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko.
Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką
Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek).
Cytrynowo-makowe babeczki z porzeczką
Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.