karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Cytrynowo-tęczowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowa babka o smaku cytrynowym.

Cytrynowo-tęczowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo-tęczowa babka

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-tęczowa babka
Jajka wbijamy do wysokiej miski i dodajemy cukier. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy także olejek cytrynowy. Miksujemy. Foremkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na tyle części, ile kolorów barwników mamy. Do każdej części ciasta dodajemy odpowiedni barwnik i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy ciasta do foremki. Pieczemy przez ok. 50 minut w 180 st. C. Gotową babkę wyjmujemy z foremki i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka. Smacznego :)
Cytrynowo-tęczowa babka
Ciasto na babkę po zmiksowaniu jajek, cukru, obu rodzaju mąk i proszku do pieczenia.
Cytrynowo-tęczowa babka
Ciasto na babkę po dodaniu margaryny i olejku cytrynowego.
Cytrynowo-tęczowa babka
Kolorowe ciasto wylane do foremki.
Cytrynowo-tęczowa babka
Upieczona babka przed polaniem polewą.