asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Czarny las.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

trochu przerobiona i uproszczona wersja przepisu na czarny las :)

Czarny las. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czarny las.

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki zwykłej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

 

  • 1 masa gotowa śmietankowa
  • 1 masa gotowa czekoladowa
  • słoik mały dżemu z wiśni
  • mleko
  • opakowanie posypki ozdobnej

Sposób przygotowania:

Czarny las.
Jajka ubić, nadal ubijając dodawać po kolei wodę, cukier, mąkę i proszek. Gotową masę wylać na brytfannę przykrytą folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 150st C ok pół godziny. Pamiętajmy aby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia bo biszkopt opadnie. Drugi biszkopt robimy tak samo. Masy miałam które rozrabia się z mlekiem, to już zależy jaką się kupi. Więc rozrobić jak podana jest instrukcja na opakowaniu. Biszkopty jak upieczemy, muszą przestygnąć. Na 1 biszkopt smarujemy pół słoiczka dżemu wiśniowego, na to masę czekoladową, przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy drugą częścią naszej konfiturki i masą śmietankową. Obsmarowujemy boki i dekorujemy posypką i wsadzamy do lodówki. Placek musi postać kilka godzin aby troche biszkopt oddał. Można też napączować biszkopt wodą z cukrem ale dla mnie to zbędne.
Czarny las.
biszkopt smarujemy konfiturą i masą czekoladową.
Czarny las.
kładziemy drugi biszkopt i smarujemy drugą częścią konfitury
Czarny las.
smarujemy gotową masą śmietankową i dekorujemy gotową posypką