Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Czekoladowe muffiny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffiny to sposób na szybkie małe co nie co :)

Czekoladowe muffiny

Składniki:

Czekoladowe muffiny

 

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffiny
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Margarynę również rozpuszczamy. W jednej misce mieszamy składniki sypkie, zaś w drugiej płynne, w tym jajko. Składniki sypkie mieszamy z płynnymi. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Tak przygotowaną masą dekorujemy muffiny. Na wierzchu układamy kandyzowane wiśnie.