jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo-różany tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W sezonie różanym staram się wykorzystać płatki róży w jak największym stopniu. Uwielbiam bowiem jej przyjemny smak i aromat. Poza konfiturą, która obowiązkowo musi być wykonana do pączków z płatków róży wykonuje inne desery.

Czekoladowo-różany tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo-różany tort

 

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • ¾ łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody
  • Masa czekoladowa:
  • 1 kostka masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • Różana śmietanka:
  • 0,5 litra śmietanki30%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 80- 100 g płatków róży

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-różany tort
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu. MASA CZEKOLADOWA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na ścięty biszkopt. Można go naponczować wcześniej. Na masę wylewamy różaną śmietankę. RÓŻNAna ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy różę. Płatki róży odważamy. Następnie miksujemy je z dodatkiem cukru. (np. blenderem). Do zmiksowanej róży dodajemy sok z cytryny. Schłodzona śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy zmiksowana różę. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Do różanej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość ponownie miksujemy i wylewamy na czekoladową masę. Wierzch posypujemy startym biszkoptem. Całość pozostawiamy do zastygnięcia na minimum 1 godzinę. Gotowe.
Czekoladowo-różany tort
upieczony biszkopt delikatnie ścinamy i kruszymy
Czekoladowo-różany tort
masę czekoladową wykłafdamy na upieczony biszkopt
Czekoladowo-różany tort
płatki różane miksujemy na gładką masę.
Czekoladowo-różany tort
różną śmietankę wylewamy na masę czekoladową.