Sposób przygotowania:
Czekoladowy przekładaniec
Żółtka, cukier waniliowy, ocet i wodę ucieramy razem. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier aby ją utrwalić. Delikatnie łączymy obie masy jajeczne, a następnie bardzo delikatnie dodajemy przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy ( 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 35 - 40 min. Po ostudzeniu wyjmujemy biszkopt i przekrawamy na pół. W garnku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę z masłem, jak się masło rozpuści dodajemy połamaną czekoladę i resztę składników. Po dokładnym wymieszaniu na jednolitą masę odstawiamy do stężenia. Przekrojone blaty lekko nasączamy kawą. Chodzi tylko o to aby nabrały kawowego aromatu, a nie były całkiem wilgotne. Tak nasączone blaty przekładamy 3/4 masy resztą smarujemy boki i wierzch. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z olejem. Taką czekoladą dekorujemy owoce według własnych fantazji.
luna76
Ela Dz
marietta