Sposób przygotowania:
Czekoladowy pudding z imbirem
Samo słowo"czekolada" ma w sobie magię ,a jej miłosnicy twierdzą ze ma niepowtarzalny smak i aromat,ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru,ten deser to prawdziwa delicja,zadowoli podniebienie każdego ...
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę,cały czas ucierajac wbijać po jednym jajku az do połaczenia,dodać szczyptę solii,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao,dodać starte drobno czekolady,białą i gorzką ,na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować masłem,wylac do połowy masę czekoladową.
Nadzienie: Czekoladę białą połamać na kawałki włozyć do miseczki i rozpuscić w kapieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki.
Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.
Biały sos czekoladowy: Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą ,mleko zagotować i zalać masę z zółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,mieszac aż sos zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekoladyi mieszać do momentu aż się roztopi. Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypac płatkami białej i ciemnej czekolady.Podawać od razu po przyrządzeniu Smacznego..:)
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę,cały czas ucierajac wbijać po jednym jajku az do połaczenia,dodać szczyptę solii,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao,dodać starte drobno czekolady,białą i gorzką ,na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować masłem,wylac do połowy masę czekoladową.
Nadzienie: Czekoladę białą połamać na kawałki włozyć do miseczki i rozpuscić w kapieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki.
Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.
Biały sos czekoladowy: Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą ,mleko zagotować i zalać masę z zółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,mieszac aż sos zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekoladyi mieszać do momentu aż się roztopi. Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypac płatkami białej i ciemnej czekolady.Podawać od razu po przyrządzeniu Smacznego..:)
edytaha
2milutka
:) fajny smak dodaje imbir..piwrwszy raz jadłam w takim połączeniu..:)
edytaha
Ja już jadłam w takim połączeniu, stąd moje przekonanie, że smaczne :)
2milutka
dziękuję..:)
zewa
2milutka
chyba było bo zniknęło w mig...:)
jaNina
zbysiowa