Sposób przygotowania:
Czereśniowe drożdżówkiEtap 1
Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieś konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce).
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko oraz mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15. Pod koniec dodajemy margarynę. Gotowe ciasto odchodzi dobrze od ręki i garnka.
ETap 2
Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce , tak by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy ma blaszkę. W środku każdego za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Etap 3
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy przygotowane czereśnie.
Etap 4
Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Etap 5
OWOCE: Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Magdalena88
misia5
Marika-
jaga85
Tak robiłam z borówkami i truskawkami! W sumie to chyba każde owoce się tutaj sprawdzą:)
iziona
Holly
jaga85
Staram się jak mogę:) Cały czas coś eksperymentuje, więc przepisy będą się pojawiać!