Sposób przygotowania:
Mini drożdżówki z czereśniami
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtko utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę,, migdały , sól ,wymieszać. Wlać mleko z drożdżami, jajkoi przy pomocy drewnianej łyżki/, co potrwa dłużej / lub miksera wyrobić całość na gładkie, elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40-60 minut. Foremkę muffinkową lub foremki aluminiowe/takich użyłam/wyłożyć papierowymi papilotkami.
Owoce umyć i osuszyć /kto chce może wydrylować/ Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat i kilkakrotnie złożyć odstawić na 10-15 minut. Piekarnika nagrzać do temperatury 180 st.C. Z ciasta uformować 10-12 kulek. Każdą kulkę włożyć do foremki,posmarować masłem , Do każdej kulki włożyć po 2 czereśnie i listek rozmarynu. Babeczki odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte babeczki posypać delikatnie cukrową posypka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.25 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Upieczone babki wystudzić na kratce kuchennej.
Owoce umyć i osuszyć /kto chce może wydrylować/ Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat i kilkakrotnie złożyć odstawić na 10-15 minut. Piekarnika nagrzać do temperatury 180 st.C. Z ciasta uformować 10-12 kulek. Każdą kulkę włożyć do foremki,posmarować masłem , Do każdej kulki włożyć po 2 czereśnie i listek rozmarynu. Babeczki odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte babeczki posypać delikatnie cukrową posypka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.25 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Upieczone babki wystudzić na kratce kuchennej.
misia5
KasiaJulcia