Sposób przygotowania:
Czereśniowe ślimaczki
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem, 1/2 stopionej margaryny do mąki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie placki, jeden posmarować resztą stopionej margaryny i przykryć drugim, następnie złożyć w kopertę i rozwałkować, czynność powtórzyć 3-4 razy i gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Czereśnie wydrylować i delikatnie wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i rozłożyć na nim czereśnie, następnie zwinąć jak roladę, pociąć na 5 cm kawałki, ułożyć w niewielkich odstępach w wysmarowanej tortownicy i odstawić do wyrośnięcia. Pieczemy w temp.180st około 35-40min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem .
edytaha
iziona
No tak :) kokos pachnie bardzo intensywnie :))))