szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Czerwona kapusta z rodzynkami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czerwona kapusta z rodzynkami i jabłkami jest świetnym dodatkiem do dań głównych ale też może stanowić danie wegetariańskie

Czerwona kapusta z rodzynkami 2

Składniki:

Czerwona kapusta z rodzynkami 2

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z rodzynkami 2
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, usunąć głąb, umyć, dobrze poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobna kostkę cebulę, następnie dodać kapustę i mieszając chwile podsmażać. Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, poddusić. Gdy kapusta zmięknie dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz namoczone i odsączone rodzynki. Chwilę razem dusić. Cytrynę wyszorować, wycisnąć sok. Gdy kapusta będzie miękka doprawić miodem i sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem.