Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Czerwona kapusta z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kapusta na specjalne okazje, kazdy gosc pyta sie o przepis...

Czerwona kapusta z winem

Składniki:

Czerwona kapusta z winem

 

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 80g smalcu gésiego lub zwyklego
  • 125ml czerwonego wina
  • 1 cebula
  • ok. 1/2 litra bulionu
  • 4 lyzki galaretki z czerwonych porzeczek lub borowek
  • sol
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • gozdziki
  • jalowiec
  • 2 mniejsze jablka

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z winem
Kapuste obrac z wierzchnich lisci i poszatkowac. Cebule pokroic w kostke i zeszklic na smalcu w dosyc duzym garnku. Na to wrzucic poszatkowana kapuste.Dobrze wymieszac.Dodac przyprawy. Zmniejszyc ogien i przykryc kapuste na ok 20 min. Pilnowac zeby sie nie przypalila, po tym czasie zmniejszy znacznie swoja objetosc. Teraz odparowac ja przez dluzsza chwile i zalac bulionem, na tyle aby ledwo co byla przykryta.. lepiej troche za malo..niz za duzo. Dodac jablka pokrojone w male kawaleczki, (bez skorek) dodac czerwone wino i galaretke porzeczkowa lub borowki. (Galaretka ta wystarcza do zakwaszenia kapusty, nie daje juz innych kwasnych przypraw) Po dodaniu wszystkiego calosc dobrze wymieszac i na najmniejszym ogniu dusic ok. godziny. Nadaje sie wspaniale do pieczonej gési, kaczki, dziczyzny.. itd.