Sposób przygotowania:
Czerwona kapusta z winem
Kapuste obrac z wierzchnich lisci i poszatkowac. Cebule pokroic w kostke i zeszklic na smalcu w dosyc duzym garnku. Na to wrzucic poszatkowana kapuste.Dobrze wymieszac.Dodac przyprawy. Zmniejszyc ogien i przykryc kapuste na ok 20 min. Pilnowac zeby sie nie przypalila, po tym czasie zmniejszy znacznie swoja objetosc. Teraz odparowac ja przez dluzsza chwile i zalac bulionem, na tyle aby ledwo co byla przykryta.. lepiej troche za malo..niz za duzo. Dodac jablka pokrojone w male kawaleczki, (bez skorek) dodac czerwone wino i galaretke porzeczkowa lub borowki. (Galaretka ta wystarcza do zakwaszenia kapusty, nie daje juz innych kwasnych przypraw) Po dodaniu wszystkiego calosc dobrze wymieszac i na najmniejszym ogniu dusic ok. godziny. Nadaje sie wspaniale do pieczonej gési, kaczki, dziczyzny.. itd.