mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Czerwony barszczyk z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cała moja rodzina uwielbia ten barszczyk:) Przepis mam od babci:)

Czerwony barszczyk z uszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwony barszczyk z uszkami

 

  • Zakwas buraczany do barszczu z tego przepisu: https://gotujmy.pl/zakwas-buraczany-do-barszczu-czerwonego,przepisy,174762.html
  • litr rosołu drobiowego
  • duży ząbek czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ew. cukier
  • ew. ocet
  • sól
  • 1-2 łyżeczki majeranku suszonego

 

  • Do podania:
  • uszka z grzybami z tego przepisu: https://gotujmy.pl/wigilijne-uszka-z-grzybami-do-barszczu,przepisy,173443.html

 

Sposób przygotowania:

Czerwony barszczyk z uszkami
Czosnek obieram i kroję w plasterki. Do garnka wlewam rosół drobiowy, dodaję plasterki czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i doprowadzam do zagotowania. Rosół pozostawiam do przestudzenia, po czym wlewam do niego zakwas buraczany przecedzony przez sitko (bez buraków). Doprowadzam całość do zagotowania i zdejmuję garnek z ognia, nie gotuję dłużej gdyż barszcz straci ładny kolor. Doprawiam na koniec do smaku cukrem, solą, octem i pieprzem. Wsypuję majeranek i dokładnie mieszam. Uszka gotuję w osolonym wrzątku, kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Barszczyk podaję na gorąco z ugotowanymi uszkami lub pierogami.
Czerwony barszczyk z uszkami
Uszka z grzybami gotuję w osolonym wrzątku
Czerwony barszczyk z uszkami
Barszcz gotuję na niewielkim ogniu z przyprawami tylko do zagotowania się
Czerwony barszczyk z uszkami
Na koniec doprawiam barszcz do smaku i wsypuję majeranek