Sposób przygotowania:
Czerwony okoń na botwince
Filety opłukać i osuszyć ściereczką. Wino zagotować z liściem laurowym, włożyć filety i gotować pod przykryciem, na słabym ogniu 15 minut. Wyjąć rybę, wywar zachować.
Botwinkę przebrać i umyć. Cebulki obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać botwinkę, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusić pod przykryciem 10 minut. Potem botwinkę osączyć na sitku, sok zachować.
Formę wysmarować masłem. Włożyć botwinkę, a na niej filety z okonia.
Do wywaru wlać sok z botwinki i z cytryny i na silnym ogniu odparować do połowy objętości. Polać filety, posypać serem.
Rybę zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 220stC.
Botwinkę przebrać i umyć. Cebulki obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać botwinkę, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusić pod przykryciem 10 minut. Potem botwinkę osączyć na sitku, sok zachować.
Formę wysmarować masłem. Włożyć botwinkę, a na niej filety z okonia.
Do wywaru wlać sok z botwinki i z cytryny i na silnym ogniu odparować do połowy objętości. Polać filety, posypać serem.
Rybę zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 220stC.