Sposób przygotowania:
Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy też obrany i roztarty ze solą czosnek. Wbijamy duże jajko i dodajemy szczyptę majeranku. Doprawiamy do smaku,Z przygotowanej masy formujemy małe, podłużne paluchy, obtaczamy w bułce albo mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Lekko rumienimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki .Dusimy na rozgrzanym maśle i dodajemy pozostałą pokrojoną cebulę. Doprawiamy dość mocno do smaku i dusimy. Jeśli trzeba zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę. Można też dodać natkę pietruszki. Paluchy wkładamy do sosu i razem dusimy albo układamy na półmisku i zalewamy sosem.