katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażone paluchy z mięsa mielonego z czosnkową nutką w pieczarkowym sosie dobre jako dodatek do obiadu .Smakują też z pieczywem.

Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie

Składniki:

Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy też obrany i roztarty ze solą czosnek. Wbijamy duże jajko i dodajemy szczyptę majeranku. Doprawiamy do smaku,Z przygotowanej masy formujemy małe, podłużne paluchy, obtaczamy w bułce albo mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Lekko rumienimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki .Dusimy na rozgrzanym maśle i dodajemy pozostałą pokrojoną cebulę. Doprawiamy dość mocno do smaku i dusimy. Jeśli trzeba zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę. Można też dodać natkę pietruszki. Paluchy wkładamy do sosu i razem dusimy albo układamy na półmisku i zalewamy sosem.