Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czupurki z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wesoły posiłek nie tylko dla małych.

Czupurki z sosem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czupurki z sosem warzywnym

 

  • sos:szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • jabłko ze skórką
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • gałązka świeżej bazylii
  • liść laurowy
  • reszta: 10 dkg spaghetti
  • 4 - 5 cienkich parówek
  • 3 litry wody
  • łyżka soli do gotowania

Sposób przygotowania:

Czupurki z sosem warzywnym
Umyte i obrane warzywa kroimy na mniejsze części. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą, dorzucamy resztę warzyw i zalewamy wodą. Przyprawy zostawiamy na później dodajemy tylko liść laurowy. Przykrywamy i pozwalamy aby wolno się gotowało. Z parówek usuwamy osłonki, odcinamy końcówki i tniemy na 2 cm krążki. Spaghetti łamiemy na trzy części i siedmioma takimi kluseczkami nadziewamy każde kółeczko z parówki. Gotujemy w osolonym wrzątku aż makaron będzie al dente. Miękkie warzywa miksujemy na gładką jednolitą masę, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 2 - 3 min, podajemy z ciepłymi czupurkami.
Czupurki z sosem warzywnym
Parówki i spaghetti są podstawą tego posiłku.
Czupurki z sosem warzywnym
Krążki parówki nadziewamy kawałkami makaronu.
Czupurki z sosem warzywnym
Tak przygotowane gotujemy jak tradycyjne spaghetti.
Czupurki z sosem warzywnym
Warzywa i owoce dusimy do miękkości a następnie miksujemy.