Sposób przygotowania:
Hiszpańska paella mixta
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy kurczaka oraz wieprzowinę i podsmażamy tak, aby z każdej strpny się zrumieniły (oliwa musi być mocno rozgrzana, zeby mięso się zrumieniło, a nie puściło soki i zaczęło się dusić). Podsmażone mięso dkładamy na bok do miseczki. Na tej samej patelni smażymy warzywa z mieszanki wegierskiej HORTEX ok. 5 min pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, posiekany czosnek, zielony groszek i fasolkę szparagową HORTEX, i smażymy jeszcze 1 min. Do warzyw dodajemy ryż, smażymy go około 3 min co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurkumę, paprykę. Na wierzchu układamy wcześniej obsmażone kawałki mięsa. W międzyczasie zagotowujemy bulion dodając do niego szczyptę szafranu. Ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min, bardzo ważne jest, aby przez ten czas nie mieszać potrawy. W międzyczasie obsmażamy na oliwie z oliwek krewetki. Po minucie z kazdej strony. Zdejmujemy potrawę z ognia, na wierzchu układamy krewetki i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez kolejne 15 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Paellę najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu.