Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Danie z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Do pieczenia tej potrawy najlepiej nadaje się tzw. rzymska brytfanna. Przed podaniem można posypać ja łyżką stołową kiełków pszenicy.

Danie z czerwonej kapusty

Składniki:

Danie z czerwonej kapusty

 

  • 1 porcja:
  • 15 dag czerwonej kapusty
  • 1 ziemniak
  • 1 jabłko
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem
  • 1 mała cebula
  • 15 dag mięsa z kurczaka
  • 1 plaster przerośniętej mięsem wędzonej słoniny
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • lubczyk i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Danie z czerwonej kapusty
Mięso z kurczaka pokroić w małe paski, podsmażyć na wrzącym oleju, następnie zawartość patelni przelać do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w paski kapustę, jabłko ze skórką, obrany ziemniak, posiekaną cebulę, liść laurowy, miód, goździki i lubczyk, na koniec pokrojoną i podsmażoną słoninę, posolić i dolać tyle wody, by zakryła potrawę do połowy. Przykryć naczynie folią i piec 10 minut na dużym ogniu, a potem na mniejszym - około godziny.