2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik śmietankowo-orzechowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Jeden z lepszych serników na aromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą ,z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował. Pycha!

Sernik śmietankowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik śmietankowo-orzechowy

 

 

  • Masa:
  • 1 kg mielonego twarogu półtłustego
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 80 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 ml mleka 3,2%

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowo-orzechowy
Ciasto: Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm . Masa: Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c. Beza: Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Życzę smacznego!
Sernik śmietankowo-orzechowy
z żółtek mąki mielonych orzechów i masła robimy ciasto
Sernik śmietankowo-orzechowy
ciastem wylepiamy prostokątną blaszkę do pieczenia
Sernik śmietankowo-orzechowy
wylewamy masę na kruche ciasto pieczemy..
Sernik śmietankowo-orzechowy
białka ubijamy na sztywną pianę wsypujemy orzechy robimy bezę