kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delicja najlepiej prezentuje się polana białą czekoladą i obsypana posypką.

Delicja

Składniki:

Delicja

 

  • ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • masa serowa:
  • 1/2 kg zmielonego sera białego
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • masa jabłkowa:
  • 1/2 kg przesmażonych jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • posypka zielona i żółta
  • biała polewa

 

 

Sposób przygotowania:

Delicja
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. 3/4 ciasta upiec, potem 1/4 ciasta.
2 białka ubić na sztywno. Do garnka przełożyć ser, dodać margarynę z żółkami i całość zagotować. Dodać pianę z białek i cukier. Gotować aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę przelać na większe ciasto.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku, połącz z jabłkami. Gdy zacznie tężeć wyłóż ją na masę serową. Przykryj cieńszym plackiem, polej gorącą polewą białą i udekoruj kolorową posypką. Odstaw.
Smacznego!;-)