mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Delikatne ciasto z serowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z delikatny serowym nadzieniem.

Delikatne ciasto z serowym nadzieniem

Składniki:

Delikatne ciasto z serowym nadzieniem

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 dag białego cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 17,5 dag masła
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 20 dag białego cukru
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto z serowym nadzieniem
Na początku w misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać biały cukier, jajka, mleko i przyrządzić gęstą mieszankę. Następnie dodać miękkie masło. Wszystkie składniki dobrze zagnieść i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na połowę.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć jej dno połową ciasta, a brzeg podnieść nieco do góry. Ciasto wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Drugą połowę ciasta rozwałkować tak aby miało wielkość blachy do pieczenia.
Następnie przygotować nadzienie serowe.W tym celu rodzynki umyć, osuszyć i skropić rumem. Ser wyłożyć do miski i wymieszać z budyniem w proszku, jajkami, cukrem i migdałami. Na koniec dodać rodzynki. Masę wymieszać i rozprowadzić na cieście.Nadzienie przykryć drugą połową rozwałkowanego wcześniej ciasta.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 stopni i piec ciasto 35-40 minut.Po wyjęciu i przestygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.