Sposób przygotowania:
Delikatny gulasz cielęcy z jogurtem
Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą. Pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka, zalać wodą tak, by zakryła mięso, dodać listek laurowy. Cielęcinę dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zacznie się robić miękka. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć razem na oleju wymieszanym z masłem przez około 15 minut. Następnie przełożyć je do mięsa i dusić wszystko kolejne 15-20 minut. Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu, zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru z kostki, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku, jeśli trzeba. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia sosu.Dodając jogurt do sosu należy pamiętać, by nie dopuścić do wrzenia - w przeciwnym razie sos będzie zwarzony. Gulasz podawać z makaronem i surówką z surowego pora. Posypać natką pietruszki.