Sposób przygotowania:
Delikatny jabłecznik
Ciasto jak zawsze w przypadku takich ciast robię z ulubionego przepisu bo zawsze się udaje: białka wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli, następnie ubić do uzyskania sztywnej piany, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitych białek i bardzo ostrożnie wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 30 min w temp. 180st. Masa z jabłkami; Połowę soku zagotować, a w reszcie rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się soku, ugotować jak budyń, zaraz po ugotowaniu jeszcze do gorącego dodać jabłka obrane i starte na grubych oczkach tarki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i przestudzić, następnie wymieszać ze śmietaną i ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Zimne ciasto przeciąć na dwa blaty, dolny ułożyć ponownie w formie skropić dowolnym alkoholem i wyłożyć całą masą z jabłkami na niej posmarować połowę bitej śmietany, przykryć drugim plackiem i posmarować resztą śmietany. Wierzch ciasta dowolnie udekorować i schłodzić.
zbysiowa
-Natka-
edytaha
Natala1210
iziona