iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Delikatny jabłecznik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne, leciutkie i bardzo smaczne ciasto.

Delikatny jabłecznik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Delikatny jabłecznik

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1/2 litra soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 średniej wielkości jabłek
  • Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Delikatny jabłecznik
Ciasto jak zawsze w przypadku takich ciast robię z ulubionego przepisu bo zawsze się udaje: białka wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli, następnie ubić do uzyskania sztywnej piany, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitych białek i bardzo ostrożnie wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 30 min w temp. 180st. Masa z jabłkami; Połowę soku zagotować, a w reszcie rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się soku, ugotować jak budyń, zaraz po ugotowaniu jeszcze do gorącego dodać jabłka obrane i starte na grubych oczkach tarki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i przestudzić, następnie wymieszać ze śmietaną i ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Zimne ciasto przeciąć na dwa blaty, dolny ułożyć ponownie w formie skropić dowolnym alkoholem i wyłożyć całą masą z jabłkami na niej posmarować połowę bitej śmietany, przykryć drugim plackiem i posmarować resztą śmietany. Wierzch ciasta dowolnie udekorować i schłodzić.
Delikatny jabłecznik
do gorącego budyniu dodać starte jabłka
Delikatny jabłecznik
na masę z jabłkami wyłozyć połowę śmietany