cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Delikatny kremowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki, puszysty sernik, smakujący jak serowa pianka. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej tworzy wypiek idealny na święta.

Delikatny kremowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny kremowy sernik

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SER:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • Dodatkowo
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • pomarańczowa skórka kandyzowana

 

Sposób przygotowania:

Delikatny kremowy sernik
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręką, uformować gładką kulę i wyłożyć ciasto na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku ok. 10 min w temp 180 C. Twaróg sernikowy zmiksować z masłem, żółtkami, cukrami, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką. Oddzielone białka lekko osolić, ubić na sztywno i wmieszać powoli do masy serowej szpatułką. Powstałą masę wylać na wcześniej podpieczony spód i piec w piekarniku 1 godzinę w temp. 150 C. Po ostudzeniu ciasta przygotować lukier: Do jednej szklanki cukru pudru dolać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać. Powstały lukier wylać na górę sernika i posypać skórką pomarańczową. Smacznego!
Delikatny kremowy sernik
Etap 1 - przygotować kruchy spód sernika
Delikatny kremowy sernik
Etap 2 - przygotować masę serową
Delikatny kremowy sernik
Etap 3 - piec w temp 150 C przez godzinę
Delikatny kremowy sernik
Etap 4 - całość polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową