eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dewolaje Eli inaczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tak przyrządzone dewolaje są soczyste i nie wypływa z nich masło podczas smażenia.

Dewolaje Eli inaczej

Składniki:

Dewolaje Eli inaczej

 

  • 5 pojedynczych piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kucharka
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól,pieprz
  • przyprawa do grilla
  • 1/2 kostki masła

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dewolaje Eli inaczej
Umyte,osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa.Do mięsa dodać jajka,sól,pieprz,kucharka,bazylię i dokładnie wymieszać.Mięso podzielić na 8 części.Masło pokroić na 8 podłużnych słupków.Mięso uformować w kształcie płaskiego prostokąta,oprószyć przyprawą do grilla.Na środek położyć słupek masła i uformować dewolaje.Panierować w bułce tartej,jajku i jeszcze raz w bułce tartej.Smażyć w oleju(muszą być do połowy zanużone w oleju)na niezbyt dużym ogniu,żeby nie były surowe i się nie spaliły.Smacznego!