kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dietetyczny sernik z serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dietetyczna propozycja na romantyczny wieczór czy Walentynki dla osób dbających o sylwetkę. Na razowym spodzie, słodzony stawią z lekkim serkiem i malinami.

Dietetyczny sernik z serduszkami

Składniki:

Dietetyczny sernik z serduszkami

 

  • (na tortownicę o średnicy 20cm)
  • na spód:
  • 60g miękkiego masła
  • łyżka rumu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki razowej
  • na masę serową:
  • 750g serka homogenizowanego chudego
  • stewia w proszku do smaku
  • miąższ z laski wanilii
  • 100ml śmietany kremówki
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

  • 200g malin
  • stewia do smaku

Sposób przygotowania:

Dietetyczny sernik z serduszkami
Z masła, cukru, rumu i mąk wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić 20 minut w lodówce, rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Kremówkę ubić na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym i wanilią. Dodać stewii do smaku (uwaga jest dużo słodsza niż cukier). Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić. Dodać żelatynę do masy serowej. Masa powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli będzie zbyt chłodna żelatyna za szybko się zetnie i utworzą się grudki. Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wyłożyć połowę malin. Wlać druga część masy serowej. Pozostałe maliny zmiksować na mus. Jeśli są bardzo kwaśne możemy dosłodzić do smaku stewią. Mus malinowy nanieść łyżeczka na wierzch sernika tworząc kropki. Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków ruchem okrężnym formować serduszka. Pozostawić w lodówce.

Tagi:

mak ciasto sernik